Rant Vergisi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Husus

Rant vergisinin detayları Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarıyla netlik kazandı. İşte rant vergisi hakkında bilinmesi gereken 10 husus...

05 February 2015
Rant Vergisi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Husus

Rant vergisinin detayları Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarıyla netlik kazandı. İşte rant vergisi hakkında bilinmesi gereken 10 husus...

Değişen imar planlarıyla arazilerin değer artış payından kamunun da pay almasını sağlayacak olan rant vergisinde değer artışını kimler tespit edecek? Hangi durumlarda imar değişikliği yapılmayacak? Kentsel dönüşüm bölgelerinde rant vergisi nasıl uygulanacak? Arazi değeri nasıl belirlenecek? İmar vergisinde hesaplama nasıl yapılacak? İmar değişikliği nasıl duyurulacak? İmar planı düzenlemelerinde neler dikkate alınacak? Değer artış farkları nasıl alınacak? Plan değişikliğinde kimler insiyatif sahibi olacak? Rant vergisi ödemesi nasıl yapılacak?

RANT VERGİSİ NEDİR? RANT VERGİSİ ORANLARI NE OLACAK?

İşte tüm bu soruların yanıtı :

1. Rant verigisinde imar planı değişen arazide değer artışını kimler tespit edecek ?

İmar planı değişen bir arazinin değer artışını 5 kişilik bir rant heyeti belirleyecek. İlgili büyükşehir veya il belediyesinden 15 kişi, il emlak komisyoncuları odası ve ticaret odasından 10′ar kişi yıllık olarak il bazında belirlenerek, bir heyet oluşturulacak, her değerleme ihtiyacında kura ile bu heyet içerisinden birer üye ilgili belediye meclisi önünde belirlenecek, değer tespiti, kura ile belirlenen belediyeden iki üye, il emlak komisyoncuları odasından bir üye, ticaret odasından bir üye ve mal sahiplerinden bir üye olmak üzere 5 kişiden oluşan özel komisyon oluşturarak yaptırabilecek (İlçe belediyeleri de dikkate alınarak komisyon üyeleri belirlenecek)

2. Rant vergisinde hangi durumlarda imar değişikliği yapılmayacak?

Herhangi bir yerde tarihi dokuya, siluete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek.

3. Rant verigisinde kentsel dönüşüme tabi alanlarda uygulama nasıl olacak?

Kentsel dönüşüm her değer artışı üzerinden belediyelere dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanının kişisel çıkarlarla, kapalı kapılar ardında yapılan bazı pazarlıklarla talan edilmesine izin verilmeyecek. Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ de plan değişikliği yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak.

4. Rant verigisinde arazinin değeri nasıl belirlenecek?

En az üç ekspertiz şirketine değerleme yaptırarak taşınmazın değişiklik öncesi ve sonrası değerini belirlenecek. Değer artış payı, taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce ödenecek.

5. Rant verigisinde hesaplama nasıl yapılacak?

Örneğin 2 katlı ev yapma izni olan bir arsada, imar değişikliğiyle 4 katlı ev yapma izni verilirse, ilave 2 kattan kaynaklı değer artışının yüzde 50′si belediyelere ve diğer kurumlara ödenecek. Değer artışının emlak vergisine esas değer üzerinden hesaplanabileceği belirtildi. Plan değişikliği sonrası inşaata başlanmadan arsa ya da bina satılırsa değer artış payı bu satış sırasında alınacak. Eğer yeni imar planına uygun olarak bina yapılırsa, bu kez değer artış payı yapı ruhsatı verilirken tahsil edilecek.

6. Rant verigisinde imar değişikliği nasıl duyurulacak?

İmar planı değişiklikleri belediyeler tarafından herkesin görebileceği şekilde ilan edilecek, Çevre Bakanlığının internet sitesinde yayınlanacak. Herkes planı inceleyip gerektiğinde itiraz edebilecek.

7. Rant verigisinde imar planı düzenlemelerinde neler dikkate alınacak?

İlk kez imar planı uygulanacak alanlardan alınan ‘Düzenleme Ortaklık Payı’ ve ‘Kamu Ortaklık Payı’ birleştirilecek. İmarsız arazisinden imar geçen vatandaş, en başından elinde kaç metrekare arsa kalacağını bilecek. İmar planı değişiklikleri sırasında herhangi bir yerde tarihi dokuya, siluete, doğal çevreye zarar verilemeyecek. Sosyal donatı ve altyapıyla birlikte planlama yapılacak.

8. Rant verigisinde değer artış farkları nasıl alınacak?

Pakete göre 14 Ocak 2015 tarihinden sonra yapılacak imar planı değişiklikleriyle değeri artan taşınmazların satışında veya inşaat sonrası yapı ruhsatı alınırken ‘değer artış payı’ peşin alınacak. Büyük kısmını belediyelerin alacağı payın, 0512-2185049 artan değerin en az yüzde 50′si düzeyinde olacak.

9. Rant verigisinde plan değişikliğinde kimler insiyatif sahibi olacak?

Belediyeler, bir sokak veya caddenin tamamında genel plan değişikliği yapılabilecek. Arazi sahibi veya müteahhitlerin bireysel talepleri üzerine yapılan plan değişiklikleri, ada ve parsel bazında gerçekleştirilecek, ilgili parsel ya da adada bulunan diğer taşınmaz sahipleri de bu değişiklikten yararlanacak.

10. Rant vergisi ödemesi nasıl yapılacak?

Ödeme ayni olarak yapılabileceği gibi (kat karşılığı gibi) peşin veya 1 yılda eşit taksitler halinde de olabilecek. Alınan payların en az yüzde 10′u kentsel dönüşümde kullanılacak.

HÜKÜMETTEN RANT VERGİSİNE ÖDEME KOLAYLIĞI



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bank ihtiyaç, araç, konut kredisi faizleri nasıl?

29 January 2022


Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Dev konut sitelerinin aidatları kiralarla yarışır duruma geldi. Kira fiyatlarına yaklaşan aidatlar,

12 January 2022


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum