Yapı kayıt belgesi nasıl alınacak?

İmar barışında süreç netleşiyor. Peki, yapı kayıt belgesi nasıl alınacak? Yapı kayıt belgesi ücreti hesaplama… İşte detaylar…

24 May 2018
Yapı kayıt belgesi nasıl alınacak? Geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul gören ve yasalaşan imar barışında hazırlık sürecinde sona yaklaşıldı. Sistemin nasıl uygulanacağı, vatandaşların ne kadar pata ödeyeceği, başvuru tarihleri gibi konularda net bilgiler gelmeye başladı.

İmar barışı sisteminin temel taşı olan yapı kayıt belgesinin bir bedel karşılığında elde edilmesiyle mülkiyetler kayıt altına alınacak. Türkiye genelinde uzun yıllardır süre gelen mülkiyet sorununu ortadan kaldırmaya yönelik atılan bu adım sonrasında, sistemden yararlanmak isteyen vatandaşlar, "Yapı kayıt belgesi nasıl alınacak?" sorusuna yanıt arıyorlar.

YAPI KAYIT BELGESİ NEREDEN ALINACAK?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar barışı sisteminde yapı kayıt belgesi elde etmek için ilk adım kayıt formu doldurmak olacak. İmar barışından yararlanmak isteyenler, ilk olarak e-devlet aracılığıyla elde edilecek kayıt formunu doldurmaları gerekecek.

Yap kayıt belgesi formunda, imar barışı sisteminden yararlanılacak yapının özellikleri, arsa büyüklüğü, arsanın emlak vergisi reyiç değerleri gibi konularda bilgiler verilecek.

Yapı kayıt belgesi başvurusundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevli bir heyet tarafından söz konusu yapı üzerinde incelemek yapılacak. Yapılan incelemeler sonrasında onay verilirse yapı kayıt belgesi posta yolu ile hak sahiplerine ulaştırılacak.

YAPI KAYIT BELGESİ ÜCRETİ

İmar barışında merak edilen bir başka konu ise yapı kayıt belgesi için ödenecek bedel. Bu konu hakkında da birtakım bilgiler netleşmeye başladı. Buna göre, Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bir bedel talep edilecek.

YAPI KAYIT BELGESİ ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

Belirlenen bedelin ödenmesi konusunda da bazı seçenekler bulunuyor. Henüz resmileşmemiş ödeme planları şu şekilde:

1- Yapı kayıt belgesi için başvuru yapılan zaman ödeme yapmak zorunlu olmayacak. Vatandaşlar 31 Aralık 2018'e kadar ödemelerini yapabilecekler.
2- 7 kata kadar olan yapılarda metrekare bedeli bin TL, 8 kat ve üzeri yapılarda bin 600 TL olarak kabul edilecek.
3- Otel, AVM veya iş merkezi gibi yapılarda metrekare 2 bin TL'den hesaplanacak.

YAPI KAYIT BELGESİ ÜCRETİ HESAPLAMA

Yapı kayıt belgesi ücretinin hesaplanışını bir örnek ile ele alalım: 2 veya 3 katlı yığma bir binanın metrekaresi 600 TL olarak kabul edilecek. Bu yapının büyüklüğü 100 metrekare olduğunu varsayarsak 60 bin TL bir bedel çıkıyor. Arsanın vergi reyiç değeri de 10 bin TL çıktığı kabul edilirse toplamda 70 bin TL'lik bir bedel çıkıyor. Bu yapı konut tipli olduğundan yüzde 3'lük bir bedel yani 2 bin 100 TL'lik bedel ödenecek. Ticari yapılarda ise yüzde 5'lik oran eklenerek hesaplama yapılacak.

YAPI KAYIT BELGESİ NE ZAMANA KADAR ALINACAK?

İmar barışından yararlanmak isteyenler 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunmak zorundalar. Ödemeler ise herhangi bir süre uzatması olmazsa 31 Aralık 2018'e kadar yapılmak zorundadır.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum