• Emlak Haberleri
  • Yeşil bina bilincini artırmak için çalışmalar yapılıyor

Yeşil bina bilincini artırmak için çalışmalar yapılıyor

Türkiye, 'Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma Devrimi' ile yeni bir döneme giriş yaptı.

13 October 2021
Yeşil bina bilincini artırmak için çalışmalar yapılıyor Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma Devrimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kılıç, ülkemizin iklim değişikliği mücadelesini uluslararası platformda resmileştirdiği bu süreçle beraber artık ülkemizde de ekonomide ihracattan inşaata kadar birçok alanda değişikliklerin olacağını aktardı.

Kararın inşaat sektörü açısından önemine değinen Kılıç, "Özellikle de iklim değişikliğinde büyük payı olan sektörlerde, bunların başında inşaat sektörü geliyor, iş yapış şekillerinin ve süreçlerinin değiştiğini göreceğiz. Türkiye'nin yürürlüğe soktuğu Paris İklim Anlaşması gereğince her alanda, daha az enerji harcayan, daha az karbon salımı gerçekleştiren aktör ve yapıların öne çıkacağı bir dönemdeyiz. Sürdürülebilirlik artık bir anayasa gibi hayatımıza yer edecektir. Bu dönemde, ne mutludur ki, yıllardır savunuculuğunu yaptığımız Çevre Dostu Yeşil Binaların önemi de daha fazla anlaşılacaktır" şeklinde konuştu.

AVRUPA'DA YEŞİL BİNA YAYGINLAŞIYOR

Avrupa ülkelerinde yaşanan sorunlardan sonra sürdürülebilirlik konusundaki adımların yasal ve zorunlu olmasını şart görüldüğünden bahseden ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç, "Ülkeler bununla ilgili yasal tedbirlerini alıyor. Sektörler de gönüllü olarak bazı tedbirleri hayata geçirdiler, geçiriyorlar. İnşaat sektörü yıllardır yeşil binalar diye tanımlanan çevre dostu binaları ve buna ilişkin anlayışı yaygınlaştırmaya çalışıyor. Çünkü dünyada fosil yakıtların büyük bölümünü, (yüzde 35-40'ını) binalar harcıyor. Üstelik buna, yapı malzemelerinin sanayide üretilmeleri süreçlerindeki enerji harcamaları dahil değil. Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir. Sürdürülebilir mimari, inşa edilen çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik korumaya bilinçli bir yaklaşım kullanır. Sürdürülebilir binalar, enerji, su ve diğer kaynakları verimli kullanan; kullanıcı sağlığını koruyan ve çalışanların verimliliğini arttıran; atık, kirlilik ve çevresel bozulmayı azaltan binalardır" ifadelerini kullandı.

Paris İklim Anlaşması ile çevre dostu, sürdürülebilir, az enerji tüketen binaların yasal bir zorunluluk haline gelebileceğini belirten Kılıç, "Çünkü yeşil binalar, gelecek kuşakların yaşam şansını riske atmayan, doğaya uyumlu yeşil kimlikleriyle, yeni dönem ekonomilerin sağlam temellerini oluşturacaktır. ÇEDBİK olarak yeşil binalarla ilgili bilincin artması hedefiyle gittiğimiz yolda, çalışmakta olduğumuz konularda ortak bilinçle hareket ederek güç birliği yapmak isteyen kurum ve kuruluşları derneğimize davet ediyoruz" diye konuştu.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum