- Emlak Haberleri
- Yüksek kiralar ev arkadaşlıklarını artırdı
Yüksek kiralar ev arkadaşlıklarını artırdı
Fahiş kira artışları sonucu ev arkadaşı arayanların sayısı arttı.
Konut kiralarının Türkiye'de ortalama yüzde 40 arttığı belirtiliyor. Büyük şehirlerde ise bu oran çok daha yüksek. İstanbul'un bazı semtlerinde kira artışları yüzde 300'leri bulurken Ankara ve İzmir gibi şehirlerin ilçelerinde yüzde 100'leri bulan artışlar görüldü.
Bazı şehirlerde kiraların tek başına karşılanamayacak seviyelere yükseldiğine dikkat çeken Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Akdoğan, "Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerdeki kira artışları çok yüksek. Bir kerede 2-3 kat zamlanan daireler var. Daha önce tek başına bir dairenin kirasını ödeyebilen bir kiracı şimdi bunu ödeyemez hale geldi. Örneğin daha önce maaş kira oranı yüzde 30-40’larda olan bir çalışan için bu oran bir anda yüzde 75 oldu. Evet, önceden de ev arkadaşı aranıyordu fakat kiralardaki ciddi artış bu dönem ev arkadaşı arayanların sayısını artırdı" diye konuştu.
Öğrencilerin 3-5 kişi beraber ev tuttuğunu belirten Akdoğan, "Daha önce tek başına yaşayan bir kiracı şimdi yanına en az bir kişi arıyor. Böylelikle kira ve faturası yarı yarıya azalıyor. Odayı eşyaları kiralarlarsa daha yüksek getirisi oluyor. Öğrenciler ise daha önce iki kişi kaldıkları eve üçüncüyü alıyor, üç kişi kalıyorlarsa dördüncüyü arıyorlar. Bu şekilde evde yaşayan kişi sayısı önceki yıllara göre arttı" ifadelerini kullandı.
EV SAHİBİNE BİLDİRMEK GEREKİR Mİ?
Ev arkadaşı bulan kiracıların ev sahibiyle sorunlar yaşayabileceğinden bahseden TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Kiracı tek başına kiraladığı bir ev için alt kiracıya veremez. Verebilmesi için ev sahibinden kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı alması gerekir. Kiracı alt kiralama hakkı olmadan veya ev sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alırsa ev sahibi tarafından tahliye davası açma hakkı doğar" şeklinde konuştu.
Kiracıların kira kontratının kendilerine verdiği haklar dışında kiraladığı konutta bir değişikliğe gitmeden önce mutlaka ev sahibinden yazılı izin alması gerektiğinin altını çizen Akdoğan, "Kiracılar kira kontratı yaparken eğer bir arkadaşı alacak veya alt kiralama yapacaksa bu konularla ilgili maddeyi sözleşmeye eklemeyi unutmasın" ifadelerini kullandı.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Türkiye'de inşaat sektörünün 2024 yılından sonra da büyümesi bekleniyor
KPMG Türkiye'nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 2. çeyrek durumunu ortaya k
02 October 2024
1+1 ve 1+0 Dairelere Olan İlgili Artıyor
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 1+1 ve 1+0 dairelere ilginin hızla artt