2022 yılında gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Sektörün 2022 yılı ana gündem başlıkları belirlendi.

29 December 2021
2022 yılında gayrimenkul sektörünü neler bekliyor? Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, yaptığı açıklamalarda gayrimenkul sektörünün 2021 yılını değerlendirirken 2022 yılına dair beklentilerini de dile getirdi.

2021 yılını gayrimenkul sektörü açısından değişen koşullara hızlı adapte ve çözümler ürettiği bir yıl olarak nitelendiren Kalyoncu, "Genel olarak; inşaat maliyetlerindeki artışı, yükselen kiraları ve konuta erişimin kısıtlı olduğunu konuştuğumuz bir sene geçirdik. Konut satışları artış gösterirken buna paralel olarak yapı ruhsatları ve oturma izinlerinde de artış rakamları dikkat çekti. Fakat hem yapı ruhsatı hem de oturma izinleri tarafında gayrimenkul sektörünün hareketli olduğu senelere göre hâlâ bir düşüklük var. Üretime dönüşebilecek yani nitelikli geliştirme projeleri yapılandıracak arsaları bulmak zorlaştı. Bununla beraber inşaat maliyetlerindeki değişkenlik öngörüde bulunmayı zorlaştırdığı için yıl içerisinde farklılaşan fiyatlarla karşı karşıya kaldık. Tüketicinin konut talebi azalmazken üreticinin hız kestiği dönemde, konutta arz talep dengesizliği oluştu. Dolayısıyla hem gayrimenkul geliştiricileri tarafında hem de yatırımcı tüketici tarafında karar almayı zorlaştıran bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"GAYRİMENKULDE FARKLI YATIRIMLAR ÜRETMEMİZ GEREKİYOR"

2022 yılında konuşulacak konulara değinen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "2022'de inşaat maliyetleri, tüm dünyada artan enflasyon, faiz ve kurdaki hareketlilik, tedarik zincirindeki aksaklıklar sektörde sıklıkla konuşulan konular olacak. Gayrimenkulde artık farklı yatırımlar, yeni modeller üretmemiz gerekiyor. Çünkü gayrimenkul sadece konut, alışveriş merkezleri ve ofis projelerinden ibaret değil. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olarak lojistik alan, data merkezi, endüstriyel depo, yurt, okul, yaşlı yaşam merkezleri gibi farklı yatırımlara yönelmeliyiz. Konutta ise alt gelir grubunun sorunlarını çözecek, konut ihtiyacını karşılayacak, kentsel dönüşüm ve sosyal konutun da içinde olduğu çözümler geliştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Ülkemiz için önemli olan 'ulaşılabilir konut' kavramından bahseden Kalyoncu, "Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından biri ve endüstrimiz için yıllara sari öneme sahip bir konu ulaşılabilir konut kavramıdır. Bu konuda derneğimizin bu dönemki mottosu olan '4T' (tasarım, teknoloji, tabiat, toplum) ekseninde kamu-özel ve STK işbirliklerini de esas alarak yapılması gereken çalışmalara ön ayak olmak arzusundayız. Sadece ülkemizin değil dünyanın da genel sorunu olan çevre kirliliği, sürdürülebilirlik, yeşil kalkınma, teknoloji, daha az su ve enerji tüketimi, isi yalıtımı, atık yönetimi, ESG gibi konulara daha çok ağırlık vermeliyiz" ifadelerini kullandı.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum