- Emlak Haberleri
- Enerji kimlik belgesi binaların değerini artırıyor
Enerji kimlik belgesi binaların değerini artırıyor
Türkiye'de enerji kimlik belgesi sahibi bina sayısı 1 milyonu geçti.
Para Dergisi'nin haberine göre, bir binanın enerji kimlik belgesinde yalıtım özelliklerinden, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğine kadar çok sayıda bilgi bulunuyor. Bu bilgilerin yanı sıra A harfinden G harfine kadar bulunan enerji sınıflandırılmasında, binanın özelliklerine göre uygun sınıf belirtiliyor.
2011 yılında hayatımıza giren Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, 50 metrekare üzerinde inşaat alanına sahip tüm binalara enerji kimlik belgesi çıkartılması zorunlu kılındı. Türkiye'de EKB'li bina sayısının 1 milyonu geçtiği belirtiliyor.
MALİYETİ NE KADAR?
Enerji kimlik belgesinin teknik detaylarından bahseden Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Pelesen, "Yeni binalar bundan sonraki süreçlerde C sınıfı olarak tasarlanmalı. Aksi halde o binaya oturma izni verilmiyor. En büyük sorunlardan DER biri de, kişinin enerji belgesi almadan yapı ruhsatını almış ve binaya başlaması oluyor. Oturma izni alacağı zaman EKB olmadan müsaade edilmiyor. Bu da kaçak binaların çoğalmasına neden oluyor. EKB ilk çıktığında yapı ruhsatı ile beraber EKB'nin de belirlenmesini istemiştik" diye konuştu.
Türkiye'de yaklaşık 9 milyon binanın varlığından bahseden Pelesen, "Yeni çıkan yönetmelikle birlikte 2020 Ocak ayı itibari ile mevcut binaların hepsi, EKB alıp binanın görünür yerine asmak zorunda. Sınıfının ne olduğu önemli değil. Mevcut binalarda EKB almışlık oranı yüzde 10. Bu da 1 milyona tekabül ediyor. EKB almanın maliyeti ise daire başına 40 ile 150 TL arasında değişiyor. Belgeyi almak için yalıtım ve pencere gibi önemli noktaları değiştirmek gerekiyor. Derneğimizin yaptığı araştırmaya göre, mevcut binaların yüzde 70'inde yalıtım bulunmuyor" ifadelerini kullandı.
BELGESİZ BİNALARDA KONUT SATILAMAYACAK
VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkın, yeni dönemde EKB'ye sahip olmayan binalarda alım-satım yapılamayacağını hatırlatarak, "Mülk sahiplerinin en geç 1 Ocak tarihine kadar EGD belgelerini almaları gerekiyordu. Buna rağmen henüz yalnızca 1 milyon bina (toplam bina stokunun yüzde 10-15 seviyelerindedir) almış durumda. EKB alan vatandaşlarımız enerji sınıflarında yapılan sahteciliğe dikkat etmeli” diyerek evlerin mutlaka EKB'sinin sorgulanması gerektiğini söylüyor. EKB numarası sorgulama işlemi için belgenin numarası yeterli" şeklinde konuştu.
EKB'nin birçok ülkede zorunlu olduğundan ve ülkemizde EKB'nin henüz zorunlu olmadığından dolayı ev alırken veya kiralarken bu belgeye bakılmadan karar verildiğinden bahseden Alkın, "Bu nedenle bilinçlendirme çalışmaları yaparak, insanların bir konutu kiralama veya satın alma işlemi öncesi EKB'sini talep etmesini sağlamamız gerekir. EKB sayesinde oturulacak bina birçok farklı açıdan değerlendirilebiliyor. Ev sahipleri açısından düşündüğümüzde ise kiralayacakları veya satacakları evin değerini gösteren bir belgeyi paylaşmış oluyorlar" diye konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Nef Arsa Mersin Satış Ofisi Açıldı
Gayrimenkul sektörünün öncüsü Nef, yüksek yatırım değerine sahip olan 'Nef Arsa' projelerini Türkiye
25 November 2024
SPOINT İnşaat A.Ş.,Viva İskele Projesi ile Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlerin ilk adresi olacak
Taahhüt sektöründe bugüne kadar uluslararası standartlara uygun birçok önemli projeyi hayata geçiren