İmar Barışı Başvuruları Başladı

İmar izni bulunmayan evlerin yasal bir zemine oturtulması için yapılan düzenleme Resmi Gazete’den geçti. Başvurular 31 Ekim’e kadar sürecek.

09 June 2018
İmar Barışı Başvuruları Başladı İmar izni olmayan binaların yasal bir statüye kavuşması için hazırlanan Yapı Kayıt Belgesi için başvurular dün başladı.

İmar izni olamayan veya ruhsata aykırı olarak inşa edilmiş binalar bu güne kadar pek çok problemin kaynağını teşkil ediyordu. Resmi gazetede yayınlanan yeni yasaya göre vatandaşlar Yapı Kayıt Belgesi ile, devlet dairelerinde karşılaştıkları problemlerin bir çoğundan kurtulacak. Bu düzenlemeyle, imar izni bulunamayan ruhsata aykırı yapılara yasal güvence sağlanacak ve bu yapılar toplu halde kayıt altına alınmış olacak.

Bu durumda olan vatandaşlar, 31 Ekim tarihine kadar e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Belgesi formunu doldurarak, başvuru yapabilecekler. Talep edilen belge bedelinin ise 31 Aralık’a kadar yatırılması gerekiyor.

İmar Barışı Hangi Yapılarda Geçerli?

İmar barışı, 31 Aralık 2017 tarihinde önce yapılan tüm yapılar için geçerli olacak. Bu tarihten önce inşa edilen ve imar izni bulunmayan veya ruhsata aykırı bir mülkü olan herkes Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunabilecek. Yalnızca Boğaziçi Sahil Şeridi, Sultanahmet ve Süleymaniye camilerinin bulunduğu tarihi yardım ada ve Gelibolu Tarihi Alanı çevresinde bulunan yapılar bu yasanın dışında bırakılacak.
Aynı şekilde hazine mülkü üzerine inşa edilmiş yapılar ile başkasının mülkü üzerinde kurulmuş yapılar Yapı Kayıt Belgesi alamayacak.

Kat Mülkiyeti İmar Barışı Kapsamında Mı?

İmar izni olmayan yapılarda kat mülkiyeti tesis etmek mümkün değildir. İmar Barışı kapsamında gerekli şartları taşıyan yapılar, Yapı Kayıt Belgesi alarak kat mülkiyeti oluşturabilecek ve cins değişikliğine gidebilecekler. Bunun için ilgili yapıya sahip olan tüm tarafların onayı ve şayet işgal edilmişse umumi hizmete tahsis edilen alanların boşaltılması gerekmektedir. Tüm bu işlemleri tamamlayan vatandaşlar, yapı kullanım iznine ihtiyaç duymadan, kat mülkiyetine sahip olabilecekler.

Böyle bir durumda olan kişiler her kat mülkiyeti için yeni bir Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödeyecek. Sonuç olarak aynı yapı içerisindeki farklı mülkiyetlerin de satımı resmilik kazanacak. Bu sayede arsa sıfatı taşıyan mülklerin, yapı sıfatına geçmesi sağlanacak ve vergi kayıplarının önüne geçilmiş olacak. Kat mülkiyetinin tesis edildiği resmi statüdeki bina, her türlü bankacılık işleminde kullanılabilecek, teminat veya ipotek altına alınabilecek.

Hazine Arazisinde Bulunan Yapılar İmar Barışından Faydalanabilecek Mi?

Hazine arazisi üzerine kurulmuş bina ve yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alabilecek. Bu özellikte bir yapıya sahip olan kişinin öncelikte Yapı Kayıt Belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alanlar, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurarak, senelerdir kullandığı mülkün satın alma işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Bu işlem devlet arazisinin rayiç bedeli üzerinden olacak.

İmar Barışının Faydaları Neler?

İmar barışından yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi alan herkes, mülküne su, elektrik ve doğalgaz bağlatabilecek.
İmar barışından yararlanan binalar yıkılma tehlikesinden kurtulmuş olacak. Bununla birlikte mülk sahipleri binalarını depreme karşı güçlendirmekle yükümlü tutulacak.

Yapılan bu düzenlemeyle daha önce yıkım kararı bulunan binaların yıkım işlemleri iptal edilecek ve sahiplerine kesilen cezalar sıfırlanacak. Mülk sahipleri kendilerine ait yapıları maddi bir değer olarak gösterebilecek.

İmar Barışına Nasıl Başvurulacak?

Yapı Kayıt Belgesi için başvurular e-Devlet üzerinden veya devlet tarafından görevlendirilen kurumlar tarafından yapılacak. Bu başvurularda mülk sahiplerinin rızası ve vereceği bilgiler esas alınacak. İmar barışına müracaat edenler süreci e-Devlet üzerinden takip edebilecek. Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı il müdürlükleri, başvuruda bulanan herkesi süreç boyunca bilgilendirecek.

İmar Barışı Başvuruları Ne Zaman Bitecek?

8 Haziran tarihinde başlayan müracatlar 31 Ekim tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra başvuru alınmayacak.

Yapı Kayıt Belgesi Bedeli Ne Kadar?

İmar barışından faydalanmak isteyen yapılardan Yapı Kayıt Belgesi bedeli alınacak. Bu bedel arsanın değeri ile yapının maliyeti üzerinden hesaplanacak. Konutlar için yüzde 3 olacak olan Yapı Kayıt Bedeli, ticari yapılar için yüzde 5 olacak.

Yapı Kayıt Bedeli Son Ödeme Tarihi Ne Zaman

Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazananlar talep edilen belge bedelini 21 Aralık 2018’e kadar ödeyebilecek. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek.








HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum