• Diğer Haberler
  • İstanbul'un elektrik sorunu evsel atıklarla çözülecek

İstanbul'un elektrik sorunu evsel atıklarla çözülecek

İstanbul'a evsel atıklardan elektrik enerjisi sağlayacak olan Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma Ve Enerji Üretim Tesisi İnşaatı Sözleşme İmza Töreni, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılıyla gerçekleşti.

18 September 2017
İstanbul'un elektrik sorunu evsel atıklarla çözülecek Şehirler büyüdükçe ihtiyacı olan enerji de günden güne artıyor. Megakent olan İstanbul’da da büyüme devam ettikçe enerji ve alternatif enerji seçenekleri büyük önem kazanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bu büyüme karşılık olarak şehre yeni elektrik üretimi sağlayacak projeleri geliştirmek için adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İBB Başkanı Kadir Topbaş seçenekleri değerlendiriyoruz ifadelerini kullandı.

Çevre ve enerji alanında önemli bir adım olan ve İstanbul’un geleceğini aydınlatacak yeni enerji projesi için ilk adımlar ve imzalar Japon Hitachi Zosen İnova Şirketi CEO’su Franz Josef Mengende, Makyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve İBB Genel Sekreter Yardımcıları Çağatay Kalkancı-Mevlüt Bulut-Nihat Macit'in katıldığı bir törenle atıldı.

1 MİLYON 500 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Şehrin yeni elektrik kaynağı olacak Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin 1 milyon 500 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Kadir Topbaş, toplantıda konuyla alakalı değerlendirmelerde bulundu. Başkan opbaş, açıklamasında; “Bir taraftan çöpü bertaraf ederken elektrik enerjisi üreten ve yılda 1 milyon ton karbondioksit salınımını ortadan kaldıracak olan müthiş bir çevre projesi. Dünyada ilkleri kullanan bir belediyeyiz. Her alanda başarılıyız ve öncüyüz. Türkiye ve dünyaya model olmanın gururunu yaşamaktayız” diye konuştu.

Yeni enerji tesisi için önemli bir adım atıldığının belirten Topbaş, İstanbul’da her gün ortalama 17 bin 500 tonluk bir çöpün toplandığını anımsatarak, "Bu çöpleri toplamak ve bertaraf etmek ayrı bir olay. Geçmişte İstanbul’da vahşi depolama vardı. Kelime kendisi zaten vahşi, 3. Dünya ülkelerinde olduğu gibi. O çöp suyunun toprağı ve çevreyi nasıl kirlettiğini düşünebiliyor musunuz? Göreve geldiğimizde düzenli toplama, ayrıştırma ve çöpten elektrik üretme tesisi kurduk. Ancak düzenli depolama da yapsanız, günlük 17 bin 500 ton çöpün bertaraf edilmesi için gelecekte ciddi alanlara ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Bunun için de çok ileri teknolojik düzeyde bir tesis inşası için imza atıyoruz” diye ekledi.

İBB, İstanbul’a Eyüp Kemerburgaz Mevkii’nde günlük 3 bin ton kapasite ile hizmet verecek evsel atık yakma ve enerji üretim tesisi projesini hayata geçirecek. Türkiye’nin ilk evsel atık yakma tesisi ile yerli üretimi de desteklenecek. Projenin toplam maliyetinin ise 2 Milyar 638 Milyon 244 Bin TL olduğu belirtildi. Projenin 2020 yılında bitirilmesi öngörülüyor. 

SERA GAZINA SEBEP OLAN YAKITLARIN KULLANIMI AZALACAK

Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, 3 bin ton/gün kapasite ile hizmet vermesi amaçlanırken, tesisin tam kapasite çalışmaya başlamasıyla birlikte, saatte 77 MWh güçte elektrik enerjisi üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine katkı sağlanması planlanıyor. Tesis, yaklaşık 1 milyon 500 bin kişilik nüfusun evsel elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede elektrik üretimi yapacak. Tesiste, İstanbul’da oluşan atıkların yüzde 15’i yakma yöntemi ile bertaraf edileceği dile getirildi. Ayrıca yılda 1 milyon ton karbondioksit salınımının da engellenmesi hedefleniyor. Sera gazı emisyonu ve sera etkisi oluşturan fosil kaynaklı yakıtların kullanımı azaltılmış olacak. Ayrıca Avrupa Yakası’nda düzenli depolama sahalarına giden atık miktarı da yüzde 25 oranında azalacak.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum