Yeni imar yönetmeliği geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni imar yönetmeliği Başbakanlığa gönderildi.

01 July 2017
Yeni imar yönetmeliği geliyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni imar yönetmeliği Başbakanlığa gönderildi.

Büyük şehirlerdeki çarpık yapılaşmadan ötürü ortaya çıkan kötü siluetin düzeltilmesini amaçlayan yeni imar planının detayları ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanıp Başbakanlığa gönderilen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Mart ayında belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerinin görüşlerine açılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği taslağının son şekli, gelen görüşler üzerine oluşturulduğu öğrenildi. Taslağın detayları da uygulamaya sokulmadan önce ortaya çıktı. Şehirlerin, dikey yerine yatay gelişmesini hedefleyen uygulama taslağında aynı zamanda plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.

STÜDYO DAİRELER TARİH OLUYOR

Uygulama taslağında stüdyo daireler ile ilgili çalışma dikkat çekiyor. Yeni düzenlemeler ile bundan sonra 1+0 stüdyo dairelerin imar projelerine dahil edilmemesi kararlaştırıldı. Yeni konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması uygun görüldü.

TABAN ALANI SINIRI YÜKSELDİ

Şu an geçerli olan düzende ayrık veya blok nizam parsellerde yapının oturacağı alan, parselin yüzde 40'ını geçemiyor. Yeni imar yönetmeliğinde ise bu taban sınırının yüzde 60'a çekileceği öğrenildi. Bu gelişmedeki amaç ise yatay mimariyi geliştirmek olarak düşünülüyor.

Öte yandan özellikle eski yapılardaki inşaatlara ruhsat beklenmeden kazı izni alınabilme imkanı doğuyor. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelmesi düşünülüyor.

TİCARİ KULLANIM ALANINDA DEĞİŞİKLİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik, şehirlerdeki park alanı sorununa da çözüm arıyor. Yeni yönetmelikle birlikte yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verileceği öğrenildi. Belirlenen bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

RUHSAT ŞARTI KALKIYOR

Büyük değişiklikler içeren yeni düzenlemede, elektronik haberleşme istasyonlarındaki ruhsat şartının kaldırılması planlanıyor. Elektronik haberleşme ağını geliştirecek bu düzenlemeyle birlikte, özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle , ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.

Öte yandan güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin ruhsatlarıyla ilgili de düzenlemeye gidilecek. Bu düzenlemede, bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi, binanın kendi ihtiyacı için olan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulaması ruhsata tabi olmayacağı öğrenildi.

BELEDİYELERE KENDİ YÖNETMELİĞİNİ HAZIRLAMA FIRSATI

Yeni yönetmelikte dikkat çeken gelişme belediyeleri kapsıyor. Uygulama taslağının yasallaşması ile belediyeler, yönetmeliğin genel ilke ve esaslarına uygun kalacak şekilde kendi yönetmeliklerini hazırlayabilecekler. Bu değişiklik belediyelerin yöresel uygulama yapmalarına zemin hazırlıyor.

Ayrıca belediyeler yeni yönetmelikle birlikte imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.

Yeni imar planında otoparklarla ilgili değişiklik de yer alıyor. Uygulama taslağının yasallaşmasıyla beraber otoparkların emsal dışında olacağı öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre, subasman kotunda oluşturulan ve yapılması zorunlu otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum