Yeni tasarıyla 'Yatay Mimari' geliyor

Yeni İmar Yönetmeliği taslağı ile Türkiye genelinde konut projelerinde çok katlı binalar yerini az katlı binalara bırakacak.

13 July 2017
Yeni tasarıyla 'Yatay Mimari' geliyor Yeni İmar Yönetmeliği taslağı ile Türkiye genelinde konut projelerinde çok katlı binalar yerini az katlı binalara bırakacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve belediyelere sunulan Yeni İmar Planı Yönetmeliği Taslağı beraberinde emlak dünyasında tartışılacak sonuçlar getiriyor. Hazırlanan yeni taslağa göre, yapının oturacağı taban alanın yüzde 40'ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Bu sayede çok katlı binalar yerine az katlı binaların inşa edilmesi planlanıyor. Bu gelişmenin, Türkiye genelindeki konutlarda yatay mimari tasarımlarını görmemize yol açacağı konuşuluyor.

Yeni taslağı değerlendiren Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, İzmir’de imar planlı arsa konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Kazançoğlu, ''İzmir’de genç nüfus her geçen gün artıyor. Bu nedenle onlara mesken bulmak da zorlaşıyor. Eğer yeni bir imar düzenlemesi yapılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum.'' şeklinde konuştu.

''ARSA KARŞILIĞI DAİRE SAHİBİ OLMA DÜZENİ DEĞİŞEBİLİR''

Yeni taslak ile taban alanının yüzde 40'ını geçmeme şartının kalktığını hatırlatan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu durumun arsa karşılığı daire yapma işleminde değişikliklere yol açabileceğinin altını çizdi. Nasır, yeni yönetmeliğin eski projeleri etkilemediğinin hatırlatarak, ''Projesi oluşturulmuş ya da inşaata başlanmış yapılar aynı şekilde yapılmaya devam edilecek. Ekim ayından sonraki yeni projeler yeni yönetmeliğe göre yapılacak.'' şeklinde konuştu.

YENİ YÖNETMELİK TASLAĞI DEĞERLENDİRİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeni İmar Yönetmeliği Taslağı inşaat sektöründe büyük yankı uyandırırken Temmuz ayında bir değerlendirilme toplantısının yapılacağı öğrenildi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, müteahhitler için verilen 3 aylık uzatma süresini değerlendireceklerini belirterek bu süre içerisinde çalışmalar da yapacaklarının altını çizdi. Bu süre zarfında müteahhitler olarak avantaj ve dezavantajları belirleyeceklerini ifade eden Nasır, ''20 Temmuz’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde arkadaşlarımızla bu konuyu ele alacağız ve bundan sonraki süreçle ilgili konuşacağız. Bakanlığımızın bizler için 3 aylık uzatma süresi vermesi iyi çalışmalarımızı yapmamız için iyi oldu.'' dedi.

YENİ DÜZENLEMELERİN KONUT FİYATLARINA ETKİSİ

Yeni yönetmeliğin merakla beklenen diğer bir tarafı ise konut fiyatlarının ne olacağı konusu. Bu durumu değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yeni yönetmelik ile konut fiyatlarının artabileceği uyarısında bulundu. Nasır, binaların yapıldığı alan genişleyeceği için konut fiyatlarının da artacağı düşüncesinde.

EMSAL HARİCİ ALANLARIN DURUMU

Mevcut yönetmeliğin emsal alanların durumuyla ilgili maddelerinin kötü kullanıma açık olduğunu biliniyor.  Mevcut yönetmelikte yangın merdiveni, balkon, kreş, mescit, asansör boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar kabul ediliyor, bir inşaat sınırlamasına tabi tutulmuyordu. Bu durumu birçok müteahhit suiistimal ediyordu. Öte yandan yeni yönetmelikte ise bodrum katın üzerindeki mescit, kreş, kapıcı dairesi, yangın merdiveni ve balkon gibi alanlar, toplam inşaat alanının yüzde 30'u ile sınırlandırılacak. Mevcut uygulamada, örneğin 20 katlı binanın her katı için ayrı ayrı emsal dışı alanlar yapma hakkı varken, bu hak kaldırılacak. Bu gelişmenin müteahhitleri az katlı bina yapmaya teşvik edeceği düşünülüyor.

YAMAÇLARDAKİ BİNALARIN DURUMU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yamaçlarda yapılan ve kot farkı nedeniyle önden 2 kat arkadan 8 kat görünen binalar için de kademeli mimari şartı getirdi. Bu tür yapılar, ön cepheden kaç kat görünüyorsa, arka cephesinden de aynı görünecek. Bu düzenlemenin kötü mimarili yapılaşmanın önüne geçileceği düşünülüyor.

Öte yandan baz istasyonlarının ruhsat sorunu da yeni yönetmelik ile çözüleceği düşünülüyor. Düzenlemenin baz istasyonları için şartları; estetik yapıda olması, maliklerden izin alınması ve bina cephesinin 3 metre uzağında olması.

KAZI ÇALIŞMALARINA BAŞLANGIÇTA BÜYÜK KOLAYLIK

Yeni düzenlemelerde dikkat çeken önemli bir yenilik olarak kazı izin belgesinin getiriliyor olması karşımıza çıkıyor. Bu belgenin alınması inşaat çalışmalarının başlaması için ruhsat alma şartını ve 3 ay gibi bir gecikmeyi de ortadan kaldıracak.

''İZMİR'DE ARSA SIKINTISI YAŞANIYOR''

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'de boş arsa bulma zorluğunun yaşandığını bildirdi. Nasır'a göre, yeni yönetmelik taslağı ile yapının taban arsanın yüzde 40'ını geçme şartı kalkmasıyla artık yapı tabanları yüzde 60'a kadar çıkabilecek. Bu gelişme neticesinde ortaya çıkacak yatay binaların dikey binalara göre emsali daha düşük olacak düşüncesinde.









HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum